Tein maanantaina aloitteen, jotta Turkuun saataisiin lisää pysyviä yleisövessoja. Juttelin viime perjantaina yhden turkulaisen kanssa, joka toivoi näitä lisää Turkuun. Ryhdyin tuumasta toimeen. Tässä on kyseinen aloite. Valokuvat ovat kaikki Timo Malkaniemen ottamia.

Lisää pysyviä yleisövessoja Turkuun

Timo Malkaniemen ottama kuva Kupittaan yleisövessasta
Timo Malkaniemen ottama kuva Kupittaan yleisövessasta

Aloitteeni koskee yleisövessojen tarvetta ja niiden lisäämistä Turussa. Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat saaneet turkulaiset sankoin joukoin liikkeelle ja nauttimaan ulkoilmasta vauvasta vaariin. Ravintoloiden ja muiden liikkeiden sulut ja aukiolorajoitukset ovat vähentäneet mahdollisuuksia käyttää niiden vessoja. Nyt lapsiperheet, nuoret, työikäiset ja ikääntyneet joutuvat turvautumaan ”pusikkoon” tai pahimmassa tapauksessa taloyhtiöiden pihoihin yms.

Turussa on vain viisi kaupungin ylläpitämää yleisövessaa: https://www.turku.fi/palvelut/yleiset-vessat

Niitä tarvitaan nopeasti lisää. Esimerkiksi Helsingissä on huomattavasti enemmän yleisövessoja: katso lisää ja https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1197571

Helsingin puistoissa ja kaduilla on ilmaisia yleisö-WC:itä. Ne soveltuvat myös pyörätuolilla liikkuville. Vessat siivotaan vuodenajasta ja mallista riippuen 1-3 kertaa päivässä. Ne ovat avoinna joka päivä. Vuosien 2019 ja 2020 aikana Helsinkiin tuli 10 uutta yleisövessaa. Uusimpien vessojen käyttöönottamisen jälkeen Helsingissä on yhteensä 51 yleisövessaa. Helsingissä yhden vessan kuukausikustannukset ovat 2 900 euroa. Kustannukset sisältävät vuokran, teknisen ylläpidon, puhtaanapidon, veden, sähkön ja vartioinnin.

Voisiko Turku lisätä yleisövessoja esimerkiksi tänä vuonna 3 uutta esteetöntä yleisövessaa ja jatkossa 1 uusi joka vuosi? Forum Marinumin yleisövessa on esimerkki hyvästä toteutuksesta. Vessoja tarvitaan jokirannan lisäksi myös ulkoilualueiden lähelle. Vessojen tulee olla pysyvässä käytössä, ei vain bajamajoja. Hätä voi yllättää niin vauvanvaunuja työntävän vanhemman, kuin vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön, nuoren tai ikääntyneen henkilön. Pysyvät vessat helpottavat niiden löytämistä, jos niistä myös tiedotetaan ja ne näytetään kaupungin karttapalvelussa.

Tämä lisää asukasviihtyvyyttä, kuntalaisten hyvinvointia, asukaslähtöisyyttä ja kaupungin siisteyttä.

Timo Malkaniemen ottama kuva yleisövessasta.
Kuva Timo Malkaniemi