Järjestöjen toiminta tulee turvata!

, , , ,

Ylen vaalikoneessa (https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2021) on yhtenä kysymyksenä:

Jos kunnan menoja pitää vähentää, miten se on tehtävä? Aseta seuraavat keinot tärkeysjärjestykseen.

Moni kuntavaaliehdokas on laittanut oman leikkauslistansa ensimmäiseksi tai toiseksi vaihtoehdoksi: Leikkaamalla kunnan jakamista avustuksista.

Itse valitsin kyseisen kohdan viimeiseksi vaihtoehdoksi, koska olen sitä mieltä, että järjestöjen toiminnan tulevaisuus, mm. avustusten avulla, tulee turvata myös mahdollisen sote-uudistuksen toteutuessa. Avustuksista leikkaisin viimeisenä, koska järjestöt ovat erittäin tärkeitä Turussa. Kolmas sektori pystyy toimimaan kaupungin toimijoita nopeammin ja ketterämmin. Järjestöt tavoittavat ja auttavat henkilöitä, joita julkinen puoli ei tavoita. Kolmas sektori tavoittaa paremmin esim. nuoria ja erityisryhmiä.

Jos kuntien avustuksista leikataan samaan aikaan kun Veikkauksen varat ovat pienenemässä ja samalla sitä kautta tulevat avustukset myös, miten käy esimerkiksi järjestöjen vertaistukiryhmille, kokemusasiantuntijatoiminnalle, ruoka-aputoiminnalle, vapaaehtoistyölle, liikunta- ja kulttuuriryhmille, pienten haavoittuvien sairausryhmien asiantuntijaneuvonnalle, auttaville puhelimille, omaishoitajien virkistystoiminnalle, kaiken ikäisten ystävätoiminnalle jne.? Entä miten käy näiden järjestöjen työntekijöille, vapaaehtoisille ja asiakkaille? Kuka ottaa heistä vastuun?

Suomessa on Sosten mukaan sosiaali- ja terveysalan yhdistyksiä 10 600 kappaletta, joista yli 200 toimii valtakunnallisesti, 1000 on sote-palveluita tuottavia järjestöjä ja 70 on sote-palveluita tuottavaa järjestöomisteista yhtiötä. Suomen sote-järjestöissä on jäseniä 1 300 000, vapaaehtoisia on 500 000, vertaistukijoita 260 000 ja ammattilaisia 50 000. Turussa sote-järjestöjä on noin 364. Tämän lisäksi on vielä esimerkiksi lukuisia liikunta-, kulttuuri ja senioriyhdistyksiä.

Koronapandemian aikana kolmas sektori on ollut erittäin tärkeä kumppani kaupungille. Esimerkiksi SPR on auttanut niin koronatestauksissa (satamat, lentokenttä, koronantorjuntabussi ym.) kuin koronarokotuksissa. Auttavat puhelimet, järjestöjen digipalvelut, ruoka-apu ja etävertaistuki ovat kannatelleet monia turkulaisia vaikealla hetkellä. Niitä tarvitaan myös normaalioloissa. Toivottavasti avustuksia ei leikata.

Tiesitkö, että jos klikkaat alla olevaa somepainiketta, niin kaverisikin löytää tämän sinua kiinnostaneen sisällön?